Sanofi

10 DOLOG, AMELYET RENDKÍVÜLI ALKOTÓKÉSZSÉGGEL MEGÁLDOTT EMBEREKTŐL MEGTANULHATUNK

Mitől lesz valaki kreatív? Mi az alkotókészség? Sokan feltételezik, hogy ez valami gyermekkori készség, amelyet aztán a legtöbben elveszítünk, leszámítva azt a néhány különcöt, akik felnőttként is képesek a hőn áhított „kreatív munkakörök” betöltésére.

A tudomány kimutatta, hogy valamilyen tekintetben mindenki kreatív, azonban a kreativitás számos formát ölthet. Mit tehetünk e kognitív rugalmasság kiaknázása érdekében? 

Íme néhány ajánlott szokás alkotókészsége aktiválásához:

1. Legyél szenvedélyes!

A szenvedély a kreativitást felébresztő emocionális fűtőanyag – azonban csak az alkotás kalandjának kezdete. Ha tényleg meg akarod valósítani kreatív ötleteidet, a kezdeti izgalmat realista stratégiának és meggondolt cselekvéssornak kell követnie – ezek visznek közelebb a végcéljához. Feltétlenül engedj szenvedélyednek, azonban ügyelj arra, hogy ne vakítson el – tűzz célokat magad elé és kövesd az elérésükhöz vezető utat.

2. Hagyd kalandozni az elmédet!​

Bármit is mondtak a tanáraid és a szüleid, a kreatív emberek jól tudják, az álmodozás az ötletek egyik legfőbb forrása – semmiképpen sem időpocsékolás. Ha hagyod az elméd elkalandozni, sokat tehetsz a kreatív gondolkodás elsajátításáért és eléggé ellazulhatsz ahhoz, hogy elérd a szükséges áttörést. Szánj óránként legalább 5 percet álmodozásra! Firkálgass, dudorássz, sétálj egyet, vagy akár pihenj le! Egy író, akivel valaha együtt dolgoztam, 20 percet szundított az íróasztala alatt, majd ezt követően 3 órán át megszakítás nélkül írt. Próbáld ki ezeket az ötleteket, hogy meglásd, miként hatnak a munkádra! 

3. Légy kicsit egyedül!​

Ha állandóan emberek vesznek körül, az elméd rájuk és a körülötted zajló eseményekre összpontosít. Ez meggátolhatja a belső gondolkodásodat, ezért összpontosítanod kell, hogy elérd a kreatív elme számára szükséges önreflexiót. A legjobb ötletek nem akkor keletkeznek, amikor teljesen elmerülünk a külvilágban, új ismeretségeket kötünk, és újraértelmezünk dolgokat. A modern társadalom közösségi szempontból nem mindig tartja elfogadhatónak az egyedüllétet, ám ez elengedhetetlen az alkotókészség aktiválásához és ahhoz, hogy meríts a gondolataidból és a belső világodra támaszkodj.

4. Használd az intuíciódat!

Bizonyára hallottál már a „gyors és a lassú agy” elméletről, vagyis a „gyors vagy lassú gondolkodásról”. E rendszer fontos eleme az intuíció. Agyadnak gyors működése során az intuíció hozzásegít, hogy új összefüggésekkel egészítsd ki a már megszerzett tudásodat és új, kreatív ötleteid támadjanak. Az utóbbiak feltárását, hasznosítását és alkalmazásuk kidolgozását a „lassú” agyműködés segíti elő. Elég nehéz ötleteket adni, hogy miként használd tevékenyen az agyad „gyors”, ill. „lassú” intuitív működéseit. Mindenesetre kezdetnek megteszi, ha a lehető legjobban megismered a kreatív gondolkodást, majd ösztönösen próbálkozol.

5. Légy nyitott gondolkodású!​

Ha kész vagy új élményeket befogadni, ezzel tágítod szellemi látóhatárod, agyad új ihletet kap és megnyílnak az alkotókészség csatornái. A tudásszomj sokkal nagyobb hatással lehet a kreatív munkára, mint az intellektus önmagában, ezért mindannyiunknak mindenkor arra kell törekednie, hogy a lehető legtöbb ismeretet sajátítsuk el, amennyire csak képesek vagyunk. Ha fokozni akarod alkotókészségét, akkor új kreatív tevékenységbe kell kezdened, vagy meg kell kísérelned más közegben kifejezned magad. Ez lehet akár oly egyszerű is, hogy más útvonalon mész munkába, majd haza, vagy az eltérő érdeklődésű emberek társaságát keresed, hogy tanulhass tőlük. A nyitott gondolkodás számos különböző módon segítheti elő, hogy kreatív legyél. Azt jelenti ugyanis, hogy nyitottabb avgy a változásra, az újításra, mások ötleteire, továbbá a saját alkotó tevékenységed javítását célzó felvetésekre is.

6. Összpontosíts!​

A pillanat teljes – lankadatlan figyelemmel és ítéletalkotással történő – átélése nélkülözhetetlen mindenki számára, akik boldogságra és beteljesülésre vágyik az élete során. Különösen fontos azonban azoknak, akik kreatívabb gondolkodókká akarnak válni. Az ilyen fajta törődés számos módon válhat a javára, például elősegítheti a szellemi összpontosítást feladatok elvégzése közben, fenntartja a figyelmét, fokozhatja beleérző képességét és segítheti együttérzése kimutatását, sőt akár az összefüggések megértését és a tanulást is.  Ezek a készségek gyakran szorosan kapcsolódnak az alkotókészséghez, ezért igyekezz ügyelni arra, hogy mit csinálsz és kikkel dolgozol együtt a nap során.

7. Légy érzékeny!​

Nemcsak a figyelem, az érzékeny habitus is gyakran társul kreativitással. Az érzékeny emberek összhangban vannak saját érzéseikkel, sőt a környezetükben lévőkével is. Összefüggéseket találnak a cselekedetek, reakciók, és érzelmek között. Az érzékenység azt is jelenti, hogy az illető sokkal inkább átéli a környezet történéseit és a külvilágból érkező, érzékelhető impulzusokat. Legyen szó akár hangokról, illatokról, látványról, vagy másként érzékelhető dolgokról, az érzékeny emberek szorosabb kapcsolatban állnak a külvilággal.

8. Játssz!​

Ne habozz szabadjára engedni a benned rejtőző gyermeket! A kutatások kimutatták, hogy a munka és a játék vegyítése felnőtt korban is jótékony hatású. Idővel ez erősítheti az ihletet, kitartóbbá teheti az erőfeszítést, vagyis összességében kedvezhet az alkotókészség kiteljesedésének.

9. Lelj rá a jóra a bajban!​

A dolgok nem mindig alakulnak kedvezően a számodra. Az igazat megvallva, a kreatív ágazatokban a dolgok alakulása csak ritkán kedvez neked, ezért fontos, hogy képes legyél pozitívan elviselni a veszteséget és a vereséget. Ha belegondolsz, hogy a küzdelem és a szenvedés mennyi műalkotást ihletett és milyen kreatív dolgokat eredményezett, beláthatod, hogy a negatív érzelmek mennyire hathatósan katalizálhatják a lenyűgöző, kreatív alkotó tevékenységet. A titok abban áll, hogy tanuljunk negatív érzelmeinkből és ne hagyjuk, hogy elemésszenek és emiatt feladjuk a küzdelmet.

10. Gondolkodj laterálisan!​

Senki olyan nem fedezett fel semmi újat, aki ugyanúgy gondolkodott, mint a többiek. Ha  létezik a kreatív emberekre általánosan jellemző tulajdonság, akkor az az ellenkezésük, amikor a hagyományos, vagy „normális” gondolkodás szigorúan megszabott keretei közé szorítsák őket. Azzal, hogy tudatosan másként végeznek dolgokat, a kreatív gondolkodók vállalják a bizonytalanság és a kudarc kockázatát, ugyanakkor megnyitják az újítás és a felfedezéshez vezető utat. Ezt az elvet meglehetősen egyszerű alkalmazni a mindennapi életben: nem szabad visszariadni a kudarctól. Százszor, sőt akár ezerszer is kudarcot vall, mielőtt egyszer rálelsz a helyes válaszra és valami újat fedezel fel. A próba-szerencse stratégia szüli a felfedezéseket, ezért ne félj élni vele, hogy megszülethessenek az ötleteid – ne törődj azzal, hogy ez mekkora zűrzavarral jár!  

MONDD EL A TÖRTÉNETEDET!

Töltsd ki az alábbi űrlapot és küldd el a Pharmaton csapatának!

Mutasd be magad:

Ennek a történetnek a benyújtásával elismerem, hogy egyetértek a Pharmaton® webhelyen adaptált és publikált változat tartalmával.
*KÖTELEZŐEN KITÖLTENDŐ MEZŐK