Sanofi

A TELJESÍTŐKÉPESSÉG NÖVELÉSÉNEK INTELLIGENS MÓDSZEREI

Szakemberként, vállalkozóként, vagy elfoglalt emberként Ön tisztában van azzal, hogy az életnek megvannak a maga viszontagságai, azonban nem hagyhatja, hogy motiváltságának megingásai, vagy a késlekedés útját állja.

Számos eszköz és trükk létezik, amelyeket felhasználhat teljesítménye növelésére (időmérő alkalmazások, tennivalók listája, a közösségi médiát kizáró alkalmazás-kiterjesztések). Ezek azonban mind a teljesítmény hiányának tüneteit és nem annak kiváltó okát kezelik.

Ebben a cikkben azt vizsgáljuk meg, hogyan szabadulhat meg rossz szokásaitól és cserélheti azokat jókra. A következő lista korántsem teljes, azonban a felsorolt intézkedések végrehajtása összességében kedvező hatással lehet az Ön életére, üzletvitelére, és sikerélményére.

Tervezzen – ne csak reagáljon!

Készítsen tervet minden napjára. Meglátja, ez sokféleképpen segít – ily módon nem csupán reagálhat, hanem tudatos választ adhat a kialakuló helyzetekre, márpedig ez óriási különbség! A tudatos válasz az Ön által kidolgozott terven alapuló, hathatós válasz, míg az ösztönös reakció csupán stresszt generál.

A következő nap előző este kezdődik!

Minden este, lefekvés előtt tervezze meg, mit tesz másnap és készítsen vázlatos listát a teendőkről.

Hagyja ki, ami nem fontos!

Ha valamely teendő nem létfontosságú, törölje a listáról. Amúgy is akad teendője bőven. 

Vezessen naptárat!

Sokan több naptárt is használnak egyszerre. Egyesítse ezeket egyetlen, összhangba hozott naptárba, amely hozzáférhető a telefonján – ily módon mindig tudhatja, hogy mit tervezett aznapra. Ha van üzlettársa, célszerű megosztania vele a naptárát. 

Tornázzon!

Ha nap, mint nap tornázik egy keveset, ezzel növelheti az energiaszintjét és fokozhatja teljesítményét A testedzés egyaránt a vérkeringést is serkenti a szervezetében és az agyában is ezáltal nappal energikusabban tevékenykedhet és hatékonyabban összpontosíthat.

A legjobbat hagyja utoljára!

Először a listán szereplő legkellemetlenebb feladatot végezze el. Ezzel arra ösztönzi magát, hogy mihamarabb túl legyen rajta és kellemesebb dolgokkal folytathassa a napját.

Tartson szünetet!

Ne küszködjön órákon át ugyanazzal a feladattal. Elkalandozik a figyelme és a tekintete, ha a képernyőre mered. Ehelyett tartson 25-30 perces munkameneteket, köztük rövid szünetekkel. Ezáltal jobban kezelhető szakaszokra tagolhatja az elvégzendő feladatot.

Ne végezzen több feladatot egyszerre!

A legrosszabb, amit tehet, hogy belekezd egy feladatba, majd félbehagyja és elfelejti. Ha elkezdett valamit, fejezze be, hogy kihúzhassa a teendők listájáról – máskülönben örökre ott marad. 

Kötegelt feldolgozás

Ha számos apróbb, egymáshoz módfelett hasonló feladatot kell elvégeznie (pl. e-maileket megválaszolnia), dolgozza fel mindet, egyszerre. Végtére is, a zokniját sem mossa ki egyenként, amint bepiszkolódnak, miért tenne másként egyéb aprómunkával?

Tájékoztassa a többieket!

Ha a munkája másokra is kihat, tájékoztassa őket arról, hogy hol tart éppen. Ezt ők is méltányolják és ráadásul Ön is többet tesz a határidő betartása érdekében.

Delegálja feladatait!

Ha van csapata, akik képesek elvégezni az Ön feladatainak egy részét, hagyja, hogy ezt megtegyék! Erről a témáról köteteteket írtak, azonban az alapelv az, hogy ha módjában áll, végeztesse el másokkal a teendőit.

Kerülje az értekezleteket!

Mielőtt bármiféle személyes eszmecserébe bocsátkozna, kérdezze meg magától, hogy „Van-e bármi, amit ma meg kellene beszélnünk és amit ne lehetne e-mailben is elintézni?” Az értekezletek 90%-a hosszadalmas időpocsékolás, ezért igyekezzék azokat elkerülni. Sohase menjen értekezletre jól szerkesztett napirend nélkül.

Fejezze be a feladatot, mielőtt hazamenne

Még ha nem is jut napi teendőinek végére, ügyeljen arra, hogy befejezze az utoljára megkezdett feladatot, mielőtt aznapra letenné a munkát. A félbehagyott munka másnapra halasztása a hatékonyság elvesztéséhez vezető örvénybe szippantja. 

Értékelje önmagát!

Nem végezzük jobban a dolgunkat és a termelékenységünk sem nő, ha nap, mint nap ugyanazt és ugyanúgy csináljuk. Értékelje gyakran, hogyan mennek a dolgai és változtasson. Ez az egyedüli módszer arra, hatékonyságát hosszú távon biztosítsa.

Aludjon eleget!

Az egész éjszakai, pihentető alvás jelentősen befolyásolja az teljesítményét. A kialvatlanság gyenge szellemi teljesítményt eredményez, lerövidíti a figyelem összpontosításának időtartamát és rontja a döntéshozatali képességeket. A termelékeny nap előző este kezdődik és az alvás minőségétől is függ.

MONDD EL A TÖRTÉNETEDET!

Töltsd ki az alábbi űrlapot és küldd el a Pharmaton csapatának!

Mutasd be magad:

Ennek a történetnek a benyújtásával elismerem, hogy egyetértek a Pharmaton® webhelyen adaptált és publikált változat tartalmával.
*KÖTELEZŐEN KITÖLTENDŐ MEZŐK